Berušky

Březen

Zima už své pomyslné žezlo pomalu předává jaru a my  pozorujeme probouzející se přírodu, všímáme si změn v nejbližším okolí, povídáme si, co všechno může maminka dělat (povolání). Nesmíme zapomenout, že březen je měsíc knihy. Připomínáme dětem, jak by se o knihy měly starat a jak s nimi zacházet.

Co nás všechno čeká? 10. 3. Divadlo Hugo a Fugo; 16. 3. návštěva Knihovny ve Strakonicích; 26. 3. Vojta a strašidla (divadelní představení - Skupovy Strakonice).

 

Vlaštovičky, vlaštovičky

Vlaštovičky, vlaštovičky,

povídalky švitořičky,

už k nám z dálky jaro nesou,

na domov se celé třesou.

Únor

V únoru jsme ještě nepřestali doufat, že napadne sníh:-).  S dětmi se připravujeme na maškarní karneval (18. 2.). Všichni se těší, že přijdou do školky převlečeni za svoji oblíbenou pohádkovou postavu a užijeme si velkou legraci.

24. 2. budeme mít přednášku o lesních zvířázkách a 25. 2. nás navštíví pracovníci Ekocentra ve Strakonicích se vzdělávacím programem "Zima." V tomto měsíci se také seznamujeme s lidským tělem, co mu prospívá a co mu škodí. Povídáme si o únorových lidových pranostikách, probouzíme v dětech zájem o lidové tradice a zvyky.

 

Zdravé tělo

Dobré jídlo, dobré pití, spokojené živobytí.

Občas by to chtělo, procvičit si tělo.

Čtyři řízky, dva lívance, po těch není moc do tance.

Občas by to chtělo, procvičit si tělo.

Leden

Skončily nám zimní prázdniny a my jsme se opět všichni sešli v novém roce 2020 v naší školce. S dětmi si zavzpomínáme na Ježíška, z jakého dárečku měly největší radost a co všechno o prázdninách zažily.

Zhlédneme divadelní představení, povídáme si  o Třech králích, o zimě ( jaké se nosí oblečení v zimě, v létě - rozdíl?), o zimních sportech (jaké znají, jaký už zkusily). Pomáháme pečovat o okolní životní prostředí, nosíme ptáčkům do krmítka zobání. Vysvětlujeme dětem, že leden je první měsíc v roce a po něm následují další. A nakonec budeme doufat, že napadne sníh :-).

 

Ježek v zimě

Kam se ježek v zimě schoval? Neklouzal se, nesáňkoval.

Zahrabal se do listí, od té chvíle spí a spí.

Zahrabal se do země: "Lidičky, vzbuďte mě, až zazvoní fialky,

zapískají píšťalky.

 

Prosinec

Máme tady nejkrásnější měsíc v roce a my si ho parádně užíváme! Ještě než se dětem rozsvítí očička pod vánočním stromečkem, čeká nás Mikulášská nadílka (5. 12.); Mikuláš v Teplárně (6. 12.); Vánoční vyprávění s koledami (10. 12.); pečení vánočního cukroví (11. 12.); Vánoční vystoupení na zahradě MŠ - Živý betlém (16. 12.); Vánoční nadílka v MŠ (18. 12.).

V tomto měsíci rozšiřujeme dětem znalosti o tradicích a zvycích adventu; seznamujeme se s vánočními zvyky; posloucháme koledy a vánoční písně.

 

Čertí mimino

Čertici se narodilo, tuze krásné mimino.

Když ho čertu ukázala, křikl:"Hurá mamino!"

Z té radosti dělal věci, že se tomu každý smál,

kulil svoje černé oči, ocas k vidlím přivázal.

 

Listopad

Podzim už je v plném proudu a my se chystáme na svátek svatého Martina. Ve středu 13. 11. budeme všichni společně zamykat zahradu, zazpíváme si a můžeme si také opéct buřtíky:-).

Tento měsíc zhlédneme dvě divadelní představení (5. 11. O koblížkovi a 19. 11. Pozor, všude číhá vlk). I nadále podporujeme u dětí kladný vztah k přírodě, učíme je hrát si s přírodninami (listy, brambory, červená řepa), seznamujeme děti s pěstováním a sklízením podzimních plodin.

 

Už Martin na bílém koni

 

Už Martin na bílém koni, už zase přijíždí k nám,

vesele podkůvky zvoní, jede k nám zas bílý pán.

Posílá ho svatý Petr, ať zimu ohlásí včas,

ze skříně vytáhnem svetr, bude se nám hodit zas.

 

Říjen

   V říjnu se s dětmi věnujeme kouzelnému  podzimu. Rozšiřujeme si znalosti o stromech, keřích a jejich plodech. Povídáme si o ochraně zdraví v tomto období. Všímáme si změn v přírodě, také mluvíme o nebezpečí, se kterým se můžeme v přírodě setkat (např. jedovaté houby). Sbíráme různé podzimní plodiny, listy, jež používáme na rozmanité tvoření.

Ve středu 9. října zažijeme s dětmi podzimní čarování.

V týdnu od 14. října budeme mít ve školce "Barevný týden" - zelené pondělí, modré úterý, červená středa, žlutý čtvrtek a barevný pátek.

 

Drak

Draku, draku, ty jsi vážně drak.

Hudry, hudry, je to tak!

A máš zuby dračí?

Mám dva, to mi stačí.

A co těmi zuby jíš?

Princezen mám plnou spíž.

Ach, ty lháři - každý to ví,

že jsi jenom papírový.